Moje schabowe wychodzą nadzwyczaj chrupiące. To zasługa niezwykłej panierki

Dodano:
Kotlety schabowe Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Jak niedziela, to schabowe! A jak schabowe, to panierka. Jednak dzisiaj proponuję przygotować ją w nieco inny sposób, dzięki czemu wyjdzie nadzwyczaj chrupiąca. Spróbujcie raz, a będziecie wracać do tego przepisu.

Kotlety schabowe to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Przyrządza się ją z delikatnego mięsa wieprzowego, Wyróżnia się delikatnym, kruchym wnętrzem i chrupiącą panierką. Efekt jest taki, że całość smakuje wspaniale i nie znam ludzi, którzy nie lubiliby tego dania.

Jak przygotować schab na kotlety?

Na kotlety schabowe wybiera się schab środkowy. Może być z kością, jeśli macie ją jak pokroić, albo bez kości. Mięso powinno mieć nieco tłuszczyku, dzięki czemu kotlety wyjdą bardziej soczyste. Należy je opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Potem trzeba je rozbić kuchennym młotkiem, tak by mięso zrobiło się delikatniejsze i przyprawić. Ja z przypraw używam zwykle soli i pieprzu, ale mięso można też zamarynować, np.w mleku i cebuli czy w maślance. Po osączeniu i panierowaniu jest gotowe do smażenia.

Jak zrobić nadzwyczaj chrupiące schabowe?

Tajemnica moich chrupiących schabowych tkwi w panierce. Składa się ona z mąki, jajka, bułki tartej i grzanek. To właśnie te ostatnie dodają panierce niepowtarzalnej chrupkości i oryginalnego, apetycznego wyglądu. Najlepiej przygotować je z nieco czerstwej bułki, która da się ładnie pokroić, a potem szybko zrumieni się w czasie smażenia. Bułkę można pokroić w kostkę lub w słupki. Po obtoczeniu w panierce, grzanki należy lekko docisnąć do powierzchni kotleta, by nie odpadły w czasie smażenia. Teraz kotlety pozostaje tylko usmażyć.

Przepis: Schabowe w grzankach

Kotlety schabowe smażone w panierce z grzankami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki tartej bułki
  • 100 g czerstwej bułki na grzanki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry schabu opłucz, osusz. Rozbij je kuchennym młotkiem, by miały cieńszą, równomierną grubość. Oprósz je solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
  2. Przygotowanie panierkiBułkę pokrój w cienkie kromki, a potem w słupki lub w kostkę. Grzanki wymieszaj z tartą bułką. Na jeden talerzyk wybij jajko i rozkłóć je widelcem z łyżką zimnej wody. Na drugi wysyp mąkę.
  3. Panierowanie i smażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce z grzankami. Lekko je dociśnij. Kotlety smaż na średnim ogniu po ok. 4 minuty z każdej strony, aż panierka zrobi się rumiana.

Inna panierka do kotletów schabowych

Panierkę do kotletów schabowych można też uatrakcyjnić w nieco inny sposób. Wystarczy zmienić nieco jej skład. Do tartej bułki można dodać np. posiekane orzechy włoskie czy laskowe, migdały w płatkach, trochę sezamu. Dobrze też będą smakowały schabowe panierowane w płatkach owsianych czy w otrębach pszennych.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...